Astăzi suntem într-o zi de 13.

Sunt persoane care cred în superstiții?

”SUPERSTÍȚIE, superstiții, s. f. Prejudecată care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei; p. ext. practică superstițioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio. (conform DEX).

Credințele superstițioase sunt comune și mulți psihologi le consideră expresii ale tensiunilor și anxietăților interioare.Unele superstiții pot ajuta persoanele în a scade gradul de anxietate, cum ar fi să porți un obiect pe care îl consideri norocos, atunci când ai un eveniment cu potențial mare de stres, cum ar fi un interviu pentru un loc de muncă.Pe de altă parte unii oameni își lasă viața condusă de aceste credințe, nu ies din casă într-o zi de 13, nu cumpără un apartament pentru că are numărul 13 sau este la etajul 13, se întorc din drum dacă au văzut un preot, poate le-a tăiat calea o pisică.Ele contrazic adesea logica sau știința rațională și, în multe cazuri, comportamentele sau ritualurile superstițioase au foarte puțin de-a face cu rezultatele care sunt căutate.

Activarea superstițiilor legate de noroc prin utilizarea unui suvenir, rostirea urărilor ”Baftă!”, ”Fir întins!”, ”Asfalt uscat!” sau acțiuni de genul ”încrucișarea degetelor”, ”pumni strânși”,  îmbunătățește performanța ulterioară în memorie, jocuri sau dexteritate motrică. Mecanismul din spatele acestei performanțe îmbunătățite este o creștere a auto-eficacității percepute, care este credința noastră personală în propriile capacități de a duce o sarcină până la îndeplinire sau de a reuși într-o anumită situație.

Prin activarea unei superstiții,oamenii, pot spori încrederea în stăpânirea sarcinilor ulterioare, ceea ce, la rândul său, îmbunătește performanța.

Cu toate acestea, deși superstițiile pot ajuta la ameliorarea anxietății, ele pot, de asemenea, să-i facă pe oameni să ia decizii iraționale bazate pe noroc în loc de o judecată sănătoasă.

Care sunt superstițiile comune?

Superstițiile sunt adesea transmise de-a lungul generațiilor, multe dintre origini fiind pierdute în istorie. Unele sunt răspândite, în timp ce altele sunt specifice anumitor culturi sau ocupații.

Suveniruri: exemplele comune includ labe de iepure, trifoi cu patru foi și potcoave.

Cifre: Numărul 13 este considerat ghinionist în cultura occidentală. Unele clădiri merg chiar direct de la etajul 12 la etajul 14.

Ipotetice: Unele superstiții sunt de tipul „dacă faci „x”, atunci va urma ghinionul”. Exemplele includ mersul pe sub o scară, deschiderea unei umbrele în interior, vărsarea de sare, punerea pantofilor noi pe masă etc. În unele cazuri, este posibil să „anulați” acțiunea sau ghinionul, adică încrucișând degetele în timp ce mergeți sub un scară și aruncați sare peste umărul stâng după ce o vărsați.

Animale: Unii oameni cred că o pisică neagră care îți trece în cale este un semn de ghinion, iar alții cred că o pasăre care zboară în casa ta este un semn al morții iminente.

Când sunt superstițiile o problemă?

Atunci când nevoia de a te angaja într-un ritual devine o constrângere care interferează cu capacitatea ta de a funcționa zilnic, poate fi dăunătoare și poate duce la simptome precum: Îngrijorare excesivă, tensiune, gânduri obsesive.

În astfel de cazuri, este posibil să aveți simptome ale unei probleme mai grave, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), care necesită un diagnostic adecvat și un tratament profesional.

Aveți grijă de sănătatea voastră mintală!