Tulburarea de personalitate Borderline (BPD) este o boală psihică, ce apare de obicei în perioada adolescenței sau la vârsta adultă timpurie. Persoanele cu BPD au schimbări extreme de dispoziție, relații instabile și probleme în a-și controla emoțiile. Au un risc mai mare de sinucidere și comportament autodistructiv. Simptomele se diminuează adesea în timp, iar consilierea și medicamentele pot ajuta.

Tulburarea de personalitate Borderline (BPD) poate prezenta o gamă largă de simptome, care pot fi grupate în 4 domenii principale.

Cele 4 zone sunt:

  1. instabilitate emoțională – termenul psihologic pentru aceasta este „dereglare afectivă”
  2. modele perturbate de gândire sau percepție – „distorsiuni cognitive” sau „distorsiuni perceptive”
  3. comportament impulsiv
  4. relații intense, dar instabile cu ceilalți
  1. Instabilitate emoțională

Dacă ai BPD, poți experimenta o serie de emoții negative adesea intense, cum ar fi: furie, întristare, rușine, panică, teroare, sentimente pe termen lung de golicitate și singurătate.

Este posibil să ai schimbări severe de dispoziție într-un interval scurt de timp.

Este obișnuit ca persoanele cu BPD să vrea cu disperare să se sinucidă și apoi, câteva ore mai târziu, să se simtă foarte bine să aibă gânduri pozitive. Unii oameni se simt mai bine dimineața și alții seara.

Dacă ai gânduri suicidare: sună la 112 sau la linia antisuicid 0800 801 200, contactează un prieten, un membru al familiei sau pe cineva în care ai încredere (psihoterapeut, preot, etc.)

Dacă ai fost diagnosticat cu BPD, spune despre starea ta de sănătate, cuiva în care ai încredere. Oferă acestei persoane datele de contact ale echipei tale de îngrijire și roagă-i să contacteze echipa dacă devine îngrijorat de comportamentul tău.

  • Distorsiuni de cognitive sau/și perceptive

Diferite tipuri de gânduri pot afecta persoanele cu BPD, inclusiv:

  1. gânduri supărătoare – cum ar fi să te gândești că ești o persoană groaznică. Este posibil să nu fii sigur de aceste gânduri și să căutați asigurarea că nu sunt adevărate.
  2. episoade scurte de experiențe ciudate – cum ar fi auzirea vocilor în afara capului, câteva minute la un moment dat. Acestea se pot simți adesea, ca instrucțiuni de a-ți face rău ție sau altora. Este posibil să fii sau nu sigur dacă acestea sunt reale.
  3. episoade prelungite de experiențe anormale – în care s-ar putea să experimentezi atât halucinații (voci în afara capului tău) cât și convingeri supărătoare de care nimeni nu te poate descuraja (cum ar fi să crezi că familia ta încearcă în secret să te omoare).

Aceste tipuri de credințe pot fi psihotice și pot fi un semn că ești din ce în ce mai rău. Este important să obții ajutor dacă te lupți cu iluzii.

  • Comportament impulsiv

Dacă ai BPD, există 2 tipuri principale de impulsuri pe care le poți considera extrem de greu de controlat:

  • un impuls de auto-vătămare – cum ar fi tăierea brațelor cu lama sau arderea pielii cu țigări; în cazuri severe, mai ales dacă te simți extrem de trist și deprimat, acest impuls poate duce la dorința de a vrea să mori și poți încerca să te sinucizi.
  • un impuls puternic de a se angaja în activități nesăbuite și iresponsabile – cum ar fi consumul excesiv de alcool, consumul abuziv de droguri, petrecerea sau jocurile de noroc sau întreținerea sexului neprotejat cu străini.
  • Relații instabile

Dacă ai BPD, poți simți că alți oameni te abandonează atunci când ai cea mai mare nevoie de ei sau că se apropie prea mult și te sufocă.

Când oamenii se tem de abandon, pot avea sentimente de anxietate intensă și furie. Posibi să vrei să faci eforturi frenetice pentru a preveni să fii lăsat singur, cum ar fi:

Trimiterea de mesaje sau să suni  în mod constant o persoană, sunând brusc acea persoană în miezul nopții, agățandu-te fizic de acea persoană și refuzând să-i dai drumul,  posibil să faci amenințări de a te răni sau de a te sinucide dacă acea persoană te părăsește vreodată.

Alternativ, poți simți că ceilalți te sufocă, te controlează, ceea ce provoacă și frică și furie intensă. Apoi, poți răspunde acționând în moduri prin care oamenii să plece, cum ar fi retragerea emoțională, respingerea lor sau folosirea abuzului verbal.

Aceste 2 tipare pot avea ca rezultat o relație instabilă de „iubire-ura” cu anumite persoane.

Mulți oameni cu BPD par să rămână blocați cu o viziune „alb-negru” foarte rigidă asupra relațiilor. Fie o relație este perfectă și acea persoană este minunată, fie relația este condamnată și acea persoană este teribilă. Persoanele cu BPD par incapabile sau nu doresc să accepte orice fel de „zonă gri” în viața personală și în relațiile lor.

Pentru multe persoane cu BPD, relațiile emoționale (inclusiv relațiile cu îngrijitorii profesioniști) implică stări de spirit „pleacă/te rog nu pleca”, ceea ce este confuz pentru ei și partenerii lor. Din păcate, acest lucru poate duce adesea la despărțiri.