Alcoolismul, denumit și tulburare legată de consumul de alcool (TCA)  implică o persoană care nu are control asupra gestionării obiceiurilor de băut. Cei care se luptă cu alcoolismul simt în mod obișnuit că nu pot funcționa fără alcool.

Consumul de alcool poate provoca o gamă largă de probleme care pot afecta relațiile profesionale și personale ale unei persoane și le pot afecta sănătatea generală. Datorită cantității pe care o bea cineva, a timpului petrecut la băut, a efectului pe care alcoolul îl are asupra unei persoane, împreună cu alte criterii, TCA poate fi clasificată ca fiind ușoară, moderată sau severă; fiecare categorie vine cu simptome diferite și efecte secundare dăunătoare.

Tratamentul este cel mai bun curs de acțiune; cu ajutorul specialiștilor din domeniul medical, cei care suferă de alcoolism pot primi tratament pentru dependența lor, sprijin în timpul recuperării și educație cu privire la modul de a evita alcoolul în viitor.

Consumul de alcool

În majoritatea părților lumii, alcoolul este legal pentru adulți atât pentru a cumpăra, cât și pentru a consuma. Drept urmare, băuturile care conțin alcool sunt disponibile aproape peste tot și, în mod clar, mulți adulți consumă. Întrucât utilizarea este atât de comună, poate părea greu de determinat cine bea alcool într-un mod adecvat și cine bea într-un mod care ar putea duce la abuz de alcool sau alcoolism. Experții sugerează că există semne cheie de căutat.

Dorința de a consuma alcool

”A avea chef” să bei poate fi un semn al alcoolismului. Acest tip de băut, așa cum este definit de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, implică consumul de alcool cu ​​intenția de a te îmbăta. Pentru bărbați, asta înseamnă să bea cinci sau mai multe băuturi în aproximativ două ore; pentru femei, asta presupune consumul a patru sau mai multe băuturi în două ore.

Consumul excesiv de alcool

Acest tip de abuz de alcool este ușor de observat. Este vorba despre oameni care se așează la masă/bar și încearcă să bea o cantitate mare de alcool în timpul petrecut acolo. Există intenția de a bea care este dificil de ascuns. Dar acesta nu este singurul tip de abuz de alcool. Oamenii pot, de asemenea, să abuzeze de alcool dacă:

  • Consumați băuturi alcoolice și conduceți;
  • Beți alcool pe tot parcursul zilei
  • Consumați alcool pentru a vă ameți, dar fără a avea neapărat acel ”chef” de consum
  • Simțiți nevoia de a bea în fiecare zi
  • Beți o cantitate mare de alcool în situații sociale

Acestea sunt modele de băuturi foarte diferite, dar au un lucru în comun. Oamenii care beau așa și-au pierdut controlul asupra consumului. Băuturile îi conduc comportamentele. 

Tiparele dificile de băut pot schimba activitățile electrice în creier, iar atunci când se întâmplă acest lucru, oamenii au doar un mic control sau poate niciun control asupra modului în care beau sau când beau.

Tulburarea legată de consumul de alcool este definită prin șapte caracteristici, neunitare, aparținând unor sectoare diferite ale comportamentului, subiectivității psihologice, fiziologiei alcoolului. 

  1. Ritualizarea repertoriului de consum. Persoana care bea, poate începe să bea la aceeași oră în fiecare zi, acest lucru și pentru că pot apărea primele semne de sevraj, dacă nu bea constant.
  2. Prioritatea comportamentului alcoolofil devine nevoie absolută, nimic altceva nu este mai important. Se ignoră inclusiv afecțiunile medicale, ex ciroza.
  3. Perceperea subiectivă de către pacient a compulsiunii de a bea – tentația de a ”mai bea un pahar și gata”.
  4. Instalarea toleranței – consumatorul ăncepe să creadă că are o capacitate specială ”îi bag pe toți sub masă”. 
  5. Apariția, în mod regulat, a unor simptome mitigate sau izolare de sevraj, care anunță sindromul de sevraj care s-ar instala dacă se oprește consumul chiar și câteva ore.
  6. Recurența și cuparea simptomelor de sevraj cu alcool adică acea nevoie de a bea ”un păhărel pentru dregere”. Consumatorii vechi ajung să–și poată menține o alcoolemie suficient de stabilă pentru a ”scăpa” de sevraj.
  7. Perioade scurte de abstinență urmate de reluarea consumului cu păstrarea aceluiași pattern de consum. Chiar dacă acest consumator a reușit să stea abstinent o perioadă mare de timp, după recădere tulburarea este la fel de intensă sau poate chiar mai intensă decât înainte.

Complicații pe care le pot avea consumatorii pot fi de natură:

  1. Gastrointestinale: efecte asupra ficatului, stomacului (gastrită și ulcer), intetinului subțire, colonului, pancreasului.
  2. Neurologică: Demența alcoolică, Stroke, tulburări cerebeloase, neuropatia periferică alcoolică, ambliopia alcoolică. 
  3. Cardiovasculare: cardiomiopatia alcoolică, Sindrom toxic cardiac, Hipertensiunea.
  4. Renale: ischemia renală si sindromul hepatorenal. 
  5. Imunologice prin creșterea riscului de infecții și neoplasm.
  6. Hematologice: anemii, leucopenii și coagulopatii.
  7. Hormonale și sexuale: la bărbați scăderea producției de testosteron, diminuarea numărului de spermatozoizi, mobilitate scăzută a acestora. La femei se poate instala menopauza prematură, ciclu neregulat, dismenoree.

Psihoterapia in tulburările legate de consum de alcool

Pentru ca un consumator să ajungă la abstineță este necesar un tratament medicamentos dar și Psihoterapie. 

Obiectivele principale ale psihoterapiei sunt acelea de a crește motivația pentru abstineța, se identifică cine îl poate ajuta din familie. Suportul familiei și a cercului de prieteni este foarte important, pentru a nu apărea recăderea. S-a demonstrat că ajută ca acestă persoană să participe la grup de suport (ex. Alcoolicii anonimi). 

Se caută activități care îi fac plăcere (hobbyuri), se învață cum să facă față unei dorințe de a bea și cum să o înlăture.

În aceste cazuri suportul prelungit este cel care dă rezultate. Persoana care este abstinentă va putea astfel să-și reclădească o familie, o viață socială, o carieră.

Cel mai important este să nu se descurejeze. Vor fi din nou zile mai grele în care probabil dorința de a bea va veni, dar consecvența este cheia.