Psihoeducația
Psihoeducația se referă la procesul de furnizare a educației și a informațiilor celor care caută sau primesc servicii de sănătate mintală pentru ei sau pentru membrii familiei lor.
Scopul psihoeducației
Psihoeducația, al cărui obiectiv este de a ajuta oamenii să ințeleagă mai bine condițiile de sănătate mintală, este considerat un aspect esential al tuturor programelor de psihoterapie. Este cunoscut faptul că cei care au o înțelegere completă asupra situației cu care se confruntă, care își pot identifica resursele interne și externe sunt capabili să treacă mai ușor peste provocările unei eventuale dificultăți și au o capacitate internă mai mare de a lucra spre bunăstarea mintală și emoțională.
Psihoeducația joacă și un rol esențial în destigmatizarea condițiilor de sănătate mintală. Organizații precum Alianța Națională asupra Bolilor Mintale (NAMI) au pledat pentru creșterea psihoeducației pentru consumatorii de servicii de sănătate mintală și familiile lor.
Psihoeducația pentru persoanele cu diagnostic psihiatric
Multe persoane care au o afecțiune de sănătate mintală știu puțin sau nimic despre starea cu care au fost diagnosticate, despre ce s-ar putea aștepta de la psihoterapie sau despre efectele pozitive și negative ale oricărui medicament care le-a fost prescris. Dacă aceștia, totuși, doresc să citească în literature de specialitate, este posibil să o considere aridă și de neînțeles, tocmai de aceea este nevoie de o discuție cu un psiholog. Prin psihoeducație parienții vor ști cum să își recunoască simptomele și cum să le facă față.
Au fost studii care au demonstrate că persoanele cu boli psihice, o data ce au reușit să înțeleagă cu ce se confruntă, prin psihoeducație, au acceptat mai ușor tratamente medicamentoase și internări în spital.
Oferită atât în format individual cât și în grup, de psihoeducație poate beneficia individul diagnosticat, părinți, alți membri ai familiei, precum și îngrijitori și prieteni. Nu este o abordare a tratamentului în sine, ci reprezintă un pas important, timpuriu în tratament, deoarece oferă persoanelor implicate în îngrijirea pacientului/clientului, informații despre cum să ofere sprijin și cum să își mențină propria sănătate emoțională și bunăstarea generală.
ÎNȚELEGEREA PROCESULUI DE PSIHOEDUCARE
Psihoeducația poate fi generală sau foarte specificată și poate fi furnizată într-o serie de moduri, deși este condusă în mare parte are următoarele obiective principale: transferul de informații, discuții despre medicamente și de tratament, instruirea în auto-ajutor și îngrijire de sine și asigurarea unui loc sigur pentru a ventila frustrările emoționale.
Toate dintre următoarele pot constitui psihoeducație:
- Un psihoterapeut care explică unei persoane aflate în psihoterapie, modalitățile în care o stare de sănătate mintală poate avea un impact asupra vieții sociale.
- Un psihiatru care descrie modul în care un medicament prescris poate contracara simptomele unei afecțiuni de sănătate mintală
- Un spital psihiatric care oferă sprijin și educație membrilor familiei unui pacient.
- Asistență în managementul comportamentului în clasă pentru studenții diagnosticați cu probleme de comportament
- Grupuri de ajutor și de sprijin concepute pentru a încuraja persoanele diagnosticate cu probleme de sănătate mintală să împărtășească informații unul cu altul.
- Unele persoane pot primi psihoeducație prin formate online sau electronice, cum ar fi DVD-uri, CD-uri sau alte materiale audiovizuale, deși alții pot alege să participe la sesiuni cu un profesionist în sănătate mintală.
Cum ajută psihoeducația?
Psihoeducația, indiferent dacă se realizează într-un cadru clinic, școlar sau spital sau prin telefon/internet, duce adesea la respectarea crescută a schemelor de tratament. Atunci când oamenii care au fost diagnosticați cu o afecțiune de sănătate mintală sunt capabili să înțeleagă ce înseamnă diagnosticul, este mai probabil să-și vadă bolile ca pe niște afecțiuni tratabile, mai degrabă decât cu diagnosticul rușinos care să indice că sunt „nebuni”.
Implicarea familiei în psihoeducație poate îmbunătăți starea generală a pacientului, pentru că știe că este înțeles și sprijinit pe tot parcursul tratamentului.
Comentarii recente