Prin simpla apăsare a mouse-ului sau prin deschiderea unei aplicații, puteți avea acces instantaneu la un psihoterapeut. Utilizarea Web-ului poate fi convenabilă pentru mulți oameni care sunt confortabili folosind internetul și caută ajutor, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le luăm in seamă când alegem psihoterapia online.
Ce este psihoterapia online?
Psihoterapia online este acea terapie care se realizează prin telefon, videoconferință sau prin mesaje scrise (mail, sms, chat).
Cel mai des folosită este videoconferința cu ajutorul unor aplicații care vor fi folosite atât de client cât și de psihoterapeut, cele mai uzuale Skype și Zoom.
Cui se adresează psihoterapia online?
Psihoterapia online este potrivită oricărei persoane care se simte confortabil să folosească un calculator, o tabletă, un telefon mobil.
Poate fi folosită de persoane care stau în zone rurale și nu se pot deplasa la un cabinet de psihoterapie, poate fi folosit de persoane cu boli ce nu le permite deplasarea, de persoanele care călătoresc foarte mult în interes de serviciu, dar nu vor să lipsească de la ședințele de terapie, sau poate fi folosită de oricine în perioade de pandemii, epidemii, asemănătoare cu cele pe care le experimentăm noi astăzi.
Psihoterapie online poate fi considerată de unii pacienți mult mai eficientă față de terapia clasică, întrucât aceștia se pot dezvălui mai ușor în fața camerei.
Ce trebuie să știți?
Psihoterapia online se supune acelorași reguli ca și cea tradițională, adică există aceleași reguli de confidențialitate, același spațiu sigur în care vă puteți explima.
Este de preferat ca atunci când apelați la terapia online să fiți singur în cameră, să fiți siguri că în acea perioadă de timp nu veți fi deranjați. Dacă alegeți să purtați căști este indicat ca atunci cînd vorbiți să fiți atent la tonul vocii pentru a nu se auzi din alte camere ce discutați.
Psihoterapeutul va avea aceleași reguli și acesta va fi singur în cabinet, nu se va suprapune ședința cu dumneavoastra peste un alt client.
Cum se desfașoară?
Aceste lucruri se vor clasifica împreună cu terapeutul, de la prima ședință. Veți stabili împreună orele la care vă puteți vedea online cît și zilele săptămânii în care puteți face asta.
Elemente pro și contra pentru clienți
Cele mai bune aspecte ale terapiei virtuale includ:
Flexibilitate în programare;
Economisirea timpului de deplasare către și de la programări;
Nu veși mai pierde timp căutând loc de parcare;
Elimină temerile de a te întâlni cu alți cunoscuți în zona de așteptare a cabinetului de terapie;
Este posibil să vă simțiți mai confortabil într-un cadru familiar, sporind vulnerabilitatea și dezvăluirea.
Desigur, există dezavantaje
Cele mai notabile sunt cele de natură tehnică cum ar fi întreruperea conexiunii de internet, sau cu platforma de videoconferință.
Posibil ca după o singură ședință de psihoterapie să simțiți că nu v-ați conectat cu terapeutul ca în terapia tradițională.
Având în vedere prevederile legale din această perioadă vă recomand să încercați psihoterapia online și să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră dar și a familiei dumneavoastră.
Comentarii recente